Maria Tolppanen (sd.) kirjoitti Vihreiden päihdepolitiikasta Ilkka-Pohjalaisessa 23.10.. Jaamme Tolppasen huolen laittomien päihteiden kasvavista haitoista, joita päihdepolitiikalla tulisi mielestämme pyrkiä vähentämään.
Vihreiden puoluekokous päätti syyskuussa, että puolue alkaa ajamaan kannabiksen laillistamista ja sääntelyä. Tämä ei ole vapauttamista, vaan päinvastoin kontrollia. Kannabis on nyt täysin vapaata. Tuotantoa ja myyntiä ei pystytä valvomaan. Ei ole ikärajoja eikä tarvitse maksaa verojakaan.
Kannabis on Suomen käytetyimpänä laittomana päihteenä rikollisten rahasampo. Sitä on käyttänyt 25% suomalaisista. Yli 300 000 suomalaista käyttää kannabista tänä vuonna. Kieltolaki on tehnyt päihteestä vahvempaa, mikä lisää terveyshaittoja etenkin nuorille. Samat asiat tapahtuivat alkoholin kieltolain takia, minkä epäonnistumisen suomalaiset onneksi ymmärtävät laajasti.
Tolppanen nostaa esiin tieteelle vieraan “porttiteoria-hypoteesin”, joka on itsessään argumentti kieltolakia vastaan. Nyt kannabista ja vahvempia laittomia päihteitä saa samoilta myyjiltä, mikä madaltaa kynnystä kokeiluihin. Kannabiksen käyttö ei itsessään johda muiden päihteiden käyttöön.
Kannabiksen käyttö ja haitat eivät ole poistuneet tai edes vähentyneet rangaistuspainotteisen kieltolain kautta missään päin maailmaa. Johtopäätöksen tulisikin olla järjestelmän muuttaminen.
Vihreiden prioriteetti on laittomien päihteiden haittojen minimointi ja etenkin kuolemien vähentäminen. Tässä seuraamme asiantuntijoiden suosituksia. Esimerkiksi THL ja WHO kannattavat vihreiden tavoin kaikkien laittomien päihteiden käyttörangaistuksien poistoa, eli dekriminalisaatiota, tukipalveluiden laajentamista ja rahoituksen lisäämistä.
Laittomien päihteiden käyttö ei voi olla syy sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle, vaan tukea ja hoitoa on oltava saatavilla, ja hoidon pariin on uskallettava hakeutua. Se on ainut keino nostaa ihmisiä kuiville ja eteenpäin. Nyt merkintä rikosrekisterissä säilyy jopa 10 vuotta, estäen työllistymistä ja kouluttautumista aloille, joilla merkintä tarkistetaan.
Päihteiden käyttö on harvoin alkuperäinen ongelma, vaan ennemmin oire. Nyt tulisikin paitsi panostaa päihde- ja mielenterveyspalveluihin, suunnata resursseja paljon nykyistä enemmän ennaltaehkäiseviin palveluihin. Tähän työhön tarvitaan kaikkia.
Vaasassa on vuosien ajan alibudjetoitu sosiaali- ja terveyspalveluita. Kuluvan vuoden budjettiin ei saatu vihreiden ja sosiaali- ja terveyslautakunnan esittämiä rahoja mm. mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluihin. Nyt olisi oikea hetki korjata koronan tuomia jälkiä ja panostaa palveluiden saatavuuteen.
Kansainvälisten esimerkkien ja tutkitun tiedon valossa päihteiden käytöstä rankaisemisen poistaminen on askel, jolla korjataan nykyjärjestelmän ongelmia ja minimoida laittomista päihteistä aiheutuvia haittoja yksilöille sekä yhteiskunnalle.
Lotta Alhonnoro
puheenjohtaja, Vaasan vaalipiirin vihreät
Coel Thomas
Aktivisti, sosiologian maisteri
Jami Haavisto
Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen
Iida Laurila
Vaasan Vaalipiirin Vihreiden hallituksen jäsen