23.8.2022 Vasabladet
Man har planerat att avverka skog i Vasa stads viktigaste rekreationsområden och näridrottsområden. Till exempel skogarna i Öjbergets, Molnträskets och Infjärdens friluftsområden hotas av kalhuggning om Vasas skogsplan godkänns som föreslagen. På många ställen kommer detta också att innebära att man genomför åtgärder och avverkar skog med höga naturvärden, även skog som är över 150 år gammal.
I Sundomområdet finns det särskilt mycket kalhyggen, bland annat i Öjbergetområdet, som har utvecklats till ett mångsidigt friluftsområde. Friluftsutövare vill koppla av och motionera i skogen, inte i en glänta som liknar en krigszon. Lekplatsen bakom Sundom skola och dagis, en viktig lekplats för barn och skolbarn, en skog som är över hundra år gammal och kär för Sundomborna, kommer att huggas ner.
I Vasa har många grillat korv i Närvän, där vägen till Molnträsket har markerats för kalhuggning. Många av de föreslagna röjningarna kommer också att drabba cykel- och vandringsleder som underhålls och sköts av entusiaster. Förutom skador på landskapet finns det en risk att stigarna försvinner under spåren av skogsmaskiner och avverkningsrester. På vintern upprätthåller man gång- och cykelstigar i området och de täcks lätt av snö i öppna avverkningsområden.
Ju mer man tittar på skogsplanen, desto tydligare blir det att avverkningsplanen inte har tagit hänsyn till den totala klimatpåverkan och värdet av den biologiska mångfalden, rekreationsmöjligheterna och landskapet. Stadsägda skogar kan inte bara behandlas som kommersiella skogar. Detta krävs också i Vasa stads strategi.
Enligt den senaste forskningen kommer ökad avverkning att under lång tid, minst hundra år, avsevärt minska mängden kol som binds i skogarna. Den biologiska mångfalden kommer att drabbas hårt av intensivt skogsbruk och förlust av naturskogar.
Å andra sidan är det just de naturliga skogarna som erbjuder ett brett utbud av fritidsaktiviteter för stadsborna, inklusive sport, vandring och bärplockning. Alla dessa har visat sig ge ett enormt bidrag till människans välbefinnande.
Skogsplanen behöver ses över för att uppfylla de mål för hållbarhet och rekreation som anges i strategin. Användningen av våra stadsskogar måste vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar.
Lotta Alhonnoro,
stadsfullmäktigeledamot,
medlem i stadstyrelsen (Gröna), Vasa