Me allekirjoittaneet esitämme, että Vaasassa ryhdytään osana talousarviovalmistelua tekemään sukupuolitietoista budjetointia. Lisäksi otetaan käyttöön sekä kehitetään budjetin sukupuolivaikutusten arvioinnin menetelmiä. Tämä edellyttää muun muassa kaupungin henkilökunnan koulutusta talouteen ja sukupuolten tasa-arvoon liittyen, tasa-arvotutkimuksen hyödyntämistä ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä järjestökenttää unohtamatta.
Sukupuolitietoinen budjetointi tarkoittaa sitä, että sukupuolivaikutuksia arvioidaan ennakkoon talousarvion valmistelussa, sekä myöhemmin soveltamisessa, tarkastuksessa ja raportoinnissa. Esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen, vanhusten kotihoidon resursoinnin ja eri urheilumuotojen rahoituksen vaikutukset kohdistuvat eri tavalla eri nais- ja miesryhmiin. Yksittäisten toimenpiteiden lisäksi on tärkeä tarkastella talousarviota kokonaisuutena ja seurata vaikutusten kumuloitumista pitkällä aikavälillä.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulma saadaan sidottua konkreettisesti osaksi kaupungin tavoitteita, kun tasa-arvonäkökulma otetaan huomioon ja integroidaan jo budjetintekovaiheeseen. Näin tasa-arvon tarkistelusta ja arvioinnista saadaan systemaattista ja talouteen liittyvästä päätöksenteosta tasa-arvoa aktiivisesti edistävää.
Sukupuolitietoista budjetointia on kokeiltu maailmalla paljon, ja sen toteuttamiseksi on olemassa paljon erilaisia malleja ja käytäntöjä. Sukupuolibudjetointia on toteutettu esimerkiksi Itävallassa, Espanjassa ja useissa Ruotsin kunnissa. Sen käyttöönotosta on päätetty myös Helsingissä.
Vaasassa 3.9.2018
Lotta Alhonnoro
Vihreät