Lapset eivät kuulu koronakriisin riskiryhmään. Poikkeusolojen vaikutukset ja seuraukset kohdistuvat kuitenkin kipeällä tavalla lapsiin ja nuoriin. Koronarajoitusten seuraukset osuvat oppimistuloksiin, hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen. Kouluja on suljettu, liikkumista rajoitettu ja harrastuksia peruttu. Lisäksi lukuisat perheet ovat joutuneet talousvaikeuksiin.
Jo nyt tilastot kertovat, että poliisin kotihälytykset ovat nousseet vuoden takaisesta 30 prosenttia. Perheväkivallan osuus kotihälytyksissä on kasvanut maaliskuussa 2020 vuoden takaiseen verrattuna 14 prosenttia. Ensi- ja turvakotien liitossa kannetaan huolta, ettei perheväkivalta tule aina esiin kotikäynneillä. Myös lastensuojelun laitoshuoltopaikkojen kysyntä on kasvanut ja niistä on pulaa. Kriisi näkyy myös alkoholin kulutuksen kasvussa. Noin 7 prosenttia lapsista asuu perheissä, joissa on alkoholin vakavaa liikakäyttöä.
Toivon, että Vaasa kuuluu niihin kaupunkeihin jotka pyrkivät kaikin tavoin varmistamaan, etteivät lapset joudu tämän kriisin seurauksien kantajiksi. Siksi esitän, että Vaasan kaupunki panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin kriisin vaikutusten minimoimiseksi ja varaa lisäresursseja opetukseen ja oppilashuollon tukeen, neuvoloihin ja perheiden tukeen, mielenterveys- ja päihdepalveluihin syksyksi 2020 ja tilanteen vaatiessa myös tulevien vuosien budjettiin. Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä sen varmistamiseksi, ettemme saa uutta menetettyä sukupolvea. Että jokainen lapsi saa kriisistä huolimatta hyvät eväät elämäänsä. Akuutit korjaavat toimet ovat paitsi inhimillisesti välttämättömiä, myös pidemmällä tähtäimellä taloudellisesti järkevin vaihtoehto.
On helpompi kasvattaa ehjiä lapsia kuin korjata rikkinäisiä aikuisia.
Vaasassa 4.5.2020
Lotta Alhonnoro