Vesa Kela epäili tuulivoimaan ja ilmeisesti myös laajemmin uusiutuvaan energiaan sijoittamisen järkevyyttä kirjoituksessaan 19.9. Tutkimustiedon perusteella kuitenkin nimenomaan uusiutuvaan energiaan pitäisi nyt panostaa. Tuulivoima on yksi uusiutuvan energian muoto, mutta sen sijaan, että keskitytään pelkästään siihen, ratkaisuja on haettava laajemmin, esimerkiksi hajautetusta energian tuotannosta ja hakkeesta.
Kansainvälinen konsulttiyhtiö Ernst & Youngin on todennut raportissaan, että uusiutuvan energian käyttö tulee lisääntyumään siksi, että se on yksinkertaisesti kaikkein järkevin energiavaihtoehto niin taloudellisesta kuin yhteiskunnan, sijoittajien ja yritysten näkökulmasta. Tärkeimpiä syitä tähän on hinta: esimerkiksi tuuli- ja aurinkosähkön hinta on romahtanut samalla kun tekniikka on kehittynyt, eikä polttoainekustannuksia ole.
Työllisyyden näkökulmasta uusiutuvan energian työllistämisvaikutukset näkyvät ympäri Suomen. Rakentamisen ja ylläpidon lisäksi myös kehitystyö ja kansainvälisille markkinoille suuntautuva myynti kasvattavat työpaikkojen määrää. Tuulivoiman lisäksi Suomessa olisi pohjoisesta sijainnista huolimatta asiantuntijoiden mukaan hyvät mahdollisuudet panostaa aurinkoenergiaan, Suomessa kun aurinko paistaa kesällä yöt läpeensä. Saksassa aurinkoenergia on synnyttänyt noin 100 000 uutta työpaikkaa.
Auringon ja tuulivoiman lisäksi pitää panostaa laajemmin uusiutuvaan energiaan, kuten hakkeen käyttöön. Työ- ja elinkeinoministeriö onkin luonut uusiutuvan energian käyttöön perustuvan biotalousstrategian, jonka tavoitteena on nostaa biotalouden tuotos 100 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä ja luoda 100 000 uutta työpaikkaa.
Edellä esitetyn valossa ei olekaan ihme, että vihreiden lisäksi myös muut puolueet ovat ilmoittaneet tukevansa kotimaista uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä ovat puhuneet lämpimästi uusiutuvasta energiasta. Valitettavasti Rinteen ja Sipilän puheet uhkaavat jäädä vain kauniiksi sanoiksi. Kumartamalla kohti Fennovoimaa, he samalla pyllistävät kohti kotimaista uusiutuvaa energiaa. Vain kokoomuksen Jan Vapaavuori on myöntänyt, että tuki ydinvoimalle merkitse samalla kotimaisen energiatuotannon hylkäämistä.
Jos valitsemme nyt ydinvoiman, sitoo päätös suomalaisten energiaratkaisuiden suunnan useiksi kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Tässä tapauksessa uusiutuvasta energiasta on turha povata uusia vientiyrityksiä tai työpaikkoja Suomeen. Ernst & Youngin arvioi jo nyt eri maita vertailevassa raportissaan Suomen olevan sijalla 36/40 kyvyssä houkutella uusiutuvan energian investointeja.
Juna liikkuu jo. Jos haluamme kyytiin, on puheiden sijaan tehtävä konkreettisia päätöksiä, jotka mahdollistavat uusiutuvan energian käyttöönoton. Energiaratkaisuja pitää tarkastella kokonaisuutena. Emme voi saada kaikkea, ja valintoja on tehtävä. Itse valitsisin uusiutuvan energian. Etenkin täällä Vaasassa, jossa yritysten osaaminen perustuu uusiutuvaan energiaan. Samalla saisimme vähennettyä hiilipäästöjä ja rakentaisimme parempaa tulevaisuutta myös lapsillemme.
Julkaistu Pohjalaisessa 27.09.2014