Elämme suurta energiamurrosta – tulevaisuus on puhtaassa ja älykkäässä energiajärjestelmässä. Uusiutuvassa energiassa on maailman suurin bisnespotentiaali: 60 prosenttia Euroopan energiainvestoinneista suuntautuu aurinkosähköön ja tuulivoimaan. Yhdysvalloissa puolet uudesta sähköntuotantokapasiteetista on aurinkoenergiaa.
Miten tämä kaikki näkyy Suomessa? No, täällä on vannottu suuruuden nimiin, sanottu ettei puhdas energia toimi ja väitetty sen maksavan liikaa.
Väite 1: Tarvitaan suurta ja keskitettyä, jotta sähköä saadaan tarpeeksi. Siksi on välttämättä rakennettava ydinvoimaa. Samaan aikaan Saksassa on muutaman vuoden aikana otettu käyttöön aurinkosähköä yhden ydinvoimalan verran. Ruotsissa taas rakennetaan pelkästään vuosina 2010-2015 yhden Fennovoiman verran tuulivoimaa. Vain muutamien vuosien rakennustyöllä on siis onnistuttu hankkimaan päästötöntä energiaa yhden ydinvoimalan verran.
Väite 2. Mutta eihän aurinkoenergia Suomessa voi toimia, täällä eletään säkissä, ja aurinko paistaa vain kesäisin. Jälleen väärin. Etelä-Suomessa paistaa samalla lailla kuin Pohjois-Saksassa. Lisäksi nykyiset aurinkopaneelit tuottavat energiaa pilviselläkin säällä. Koska talvisin tuulee ja kesäisin paistaa, olisi tuulivoimaloiden ja aurinkoenergian yhdistelmä loistava. Aina on kuitenkin hetkiä kun energiaa ei synny, ja sitä varten on kehitettävä energian talteenottoa sekä älykkäitä ja yhdistettyjä sähköverkkoja, jossa kaukolämpöverkko yhdistetään tuuli ja aurinkovoimaverkkoon. Lisäksi voidaan hyödyntää bioenergiaa esimerkiksi lannasta, hakkeesta ja jätteestä.
Väite 3. Uusiutuva energia on kallista, ja syöttötariffi maksetaan veronmaksajien rahoista. Viiden vuoden aikana aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet 80 prosenttia. Puhtaan energian tekniikkaa kehittyy ja hinnat putoavat jatkuvasti. Tuulivoiman syöttötariffin maksavat veronmaksajat, mutta samaan tapaan veronmaksajat maksavat myös fossiilisten polttoaineiden investointituista ja verohelpotuksista. Suomessa ei tuoteta energiaa, jota ei olisi tuettu millään tavalla. Fossiilisten öljyn, kaasun ja hiilen käytöstä koituu kuitenkin yhteiskunnalle iso lasku saasteiden ja terveyshaittojen myötä. Kokonaisuuden kannalta puhtaaseen aurinko ja tuulivoimaan panostaminen olisi yhteiskunnan kannalta halvin ratkaisu.
Kun vielä huomioidaan puhtaan ja älykkään energian työllisyys- ja vientivaikutukset, on vaikea keksiä yhtään hyvää syytä olla tarttumatta mahdollisuuteen. Uusiutuva, puhdas ja älykäs energia toimii, on halpaa ja tuo työtä. Kannattaisiko vihdoin kokeilla? Alueellisesti tämä näkökulma on erityisen tärkeä Vaasassa, jossa toimii pohjoismaiden suurin energiaklusteri, jonka menestys pohjaa uusiutuvien energioiden teknologiaan.