Vihreitä syytetään usein ideologisesta suhtautumisesta ydinvoimaan. Nyt kuitenkin ministeri Vapaavuori haluaa edistää huonointa mahdollista ydinvoimahanketta, ja ydinvoiman kannattamisesta näyttää tulleen kokoomukselle ideologinen valinta. Poliitikot puhuvat mielellään vaihtoehdottomuudesta, mutta aina voidaan tehdä valintoja.
Ydinvoimaa perusteltiin aikoinaan energiariippuvuuden vähentämisellä Venäjästä. Nyt ydinvoimalan rakentaa ja sen suurin omistaja on Venäjän valtionyhtiö Rosatom. Vapaavuoren mukaan ydinvoiman rakentaminen on suomalaisen teollisuuden intresseissä, mutta käytännössä hanketta eivät kannata enää suuret teolliset toimijat, vaan se rakentuu kunnallisten energiayhtiöiden varaan.
Samaan aikaan kun Suomessa on odoteltu Olkiluoto kolmosen valmistumista Ruotsi ja Tanska ovat rakentaneet enemmän tuulivoimaa kuin Olkiluoto kolmonen tulee tuottamaan sähköä. Kun Suomessa on keskitytty tukemaan ydinvoimahanketta, tuki ja investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat jääneet pieniksi. Ruotsissa rakennetaan pelkästään vuosina 2010-2015 yhden Fennovoiman verran tuulivoimaa. Jokainen euro ydinvoimaan on pois uusiutuvasta energiasta.
Vihreät haluaa ydinvoiman sijaan edistää kotimaista uusiutuvaa energiaa, jonka kautta ympäri Suomen syntyisi uusia työpaikkoja. Kotimaiset uusiutuvan energian ratkaisut ovat panostus tulevaisuuden kasvualaan, jonka kautta luodaan tulevaisuuden menestyjiä ja uusia kansainvälisiä menestystarinoita.
Alueellisesti tämä näkökulma on erityisen tärkeä Vaasassa, jossa toimii pohjoismaiden suurin energiaklusteri, jonka menestys pohjaa uusiutuvien energioiden teknologiaan.
Jo hallitusneuvotteluissa sovittiin, ettei uusia ydinvoimalupia myönnetä. Jos hallitus ei kunnioita tätä sopimusta, vihreillä on täydet perusteet lähteä hallituksesta.
Julkaistu Pohjalaisessa 17.9.2014