Vad är Finlands vision för högskoleutbildning? Ministeriet söker kvalitet, effekt och internationalism. Men den viktigaste frågan är ändå hur vi når visionen.
Jag har som vice ordförande i Forskarförbundets styrelse samt som forskare vid Vasa universitet på nära håll följt hur vimsig vår högskolepolitik är. Jag har besökt ministeriet och riksdagen för att tala emot pågående nedskärningar. Både universiteten och yrkeshögskolorna har drabbats av dem. Dessutom har man fryst indexen.
Finlands framgång baserar sig på ett högt kunnande. Vi har ingen olja och inga diamanter, i stället är ett högt kunnande vårt kapital. För att det ska öka krävs det tillräckliga satsningar och investeringar. I framtiden ska kunskapen och dess förståelse och utnyttjande betyda ännu mera. Man ska upphäva alla nedskärningarna som riktar sig mot högskoleutbildning och forskning. Så ska man också göra med alla nedskärningar inom utbildningen. Bildning och högt kunnande är styrkor som tar vårt samhälle framåt.
På papper är universiteten autonomiska, men i verkligheten bestämmer finansiären, det vill säga utbildnings- och kulturministeriet. Den senaste reformen av universitetens finansiering är som att sätta en munkorg på dem: man ökade den strategiska finansieringens andel, alltså ministeriets styrning, ännu mer. Universitetens uppgift blir att springa efter bollen som ministeriet kastar.
Finansieringsmodellen förändras ofta. Om man springer efter bollen som ministeriet kastade kan man mitt i allt märka att det har kastats in en ny boll i spelet och att den är kastad i en helt annan riktning. De förändringar som gjorts hinner inte svänga båten innan man redan gör nästa förändring. Man kommer till universitetet för att studera i flera år, och forskningsprojekten är mångåriga. Att publicera en vetenskaplig artikel kan även ta fem år. Finansieringsmodellen ska vara långsiktig och förutsägbar. Det skulle trygga forskningen samt planeringen och utvecklingen av undervisningen.
Finlands innovationsekosystem mår dåligt på grund av nedskärningar av forskningsfinansieringen. Företagen flyttar snabbt sin forskning utomlands. I Vasa skapar högskolorna, företagen och staden mirakel tillsammans. Det kan man kalla samhällelig effektivitet. Även om samarbete är en del av vårt DNA i Vasa, ser man inte till samhällelig effektivitet i finansieringsmodellen. Det måste man snabbt korrigera: samarbete måste belönas.
Högskolornas betydelse för hela Vasa och för hela regionen kan inte betonas för mycket. En vid mängd av universitet eller deras enheter och yrkeshögskolor ökar Vasas kunnande. Vi är Finlands största studiestad.
Högskolorna knuffar ungdomar framåt i livet och skapar kunnandekapital med vilket företagen lyckas och växer. Forskarna producerar förståelse och lösningar till de mest utmanande frågorna i vår tid, som till exempel klimatförändringen.
Högskolorna i vår region är en viktig partner till företagen, staden och kommunerna. Tillsammans bildar de en plattform för bildning och innovationer. Det här kapitalet måste vårdas och odlas.
Vasabladet 19.3.2019