Neljä suurinta puoluetta valitsivat ydinvoiman kotimaisen uusiutuvan energian sijaan. Päätös on kaikin puolin huono, mutta se ei tarkoita etteikö mitään olisi enää tehtävissä. Päinvastoin, nyt on jatkettava kestävän energiatalouden puolustamista entistä voimakkaammin.
Yksi uusiutuvan energian parhaista puolista on mahdollisuus hajautettuun, demokraattisempaan energiantuotantoon. Paikallisella energiantuotannolla on erityisen suuri vaikutus maaseudun hyvinvointiin. Panostus paikalliseen uusiutuvaan energiaan on samalla panostus entistä elinvoimaisemmalle maaseudulle. Energiapolitiikalla onkin tärkeä merkitys myös aluepolitiikassa.
Maaseudulta löytyy energian tuotantoon tarvittavat resurssit läheltä: tuulivoima, hake, lanta ja muu biomassa ovat helposti hyödynnettävissä. Energian lisäksi syntyy työtä ja lisätuloja, kun paikallinen energiantuotanto jättää saadut tulot maaseudulle.
Asiasta loistavana esimerkkinä on palkittu Pohjanmaan maakunnissa toteutettu energiakylä-hanke, jossa kehitettiin kylien energiaomavaraisuutta. Esimerkiksi Jepualla toimii hankkeen myötä kyläläisten itsenäisesti omistama energiayhtiö, joka omistaa sähköverkon lisäksi biokaasulaitoksen.
Uusiutuvan energian avulla maaseudun energiahuolto voisi tulevaisuudessa olla täysin energiaomavarainen. Parhaimmassa tapauksessa energiaa voitaisiin jopa myydä eteenpäin.
Nyt onkin tärkeää helpottaa uusiutuvan energian käyttöönottoa nopeuttamalla lupaprosesseja ja ohjaamalla kuntien hankintoja ympäristöteknologioihin. Järkevällä poliittisella päätöksenteolla voimme varmistaa, että maaseutu pysyy elinvoimaisena maataloudesta, jätteistä, metsistä ja tuulivoimasta kumpuavalla energialla. Hajautettu, uusiutuvaan energiaan perustuva energiantuotanto on paitsi luonnon kannalta kestävä ratkaisu, myös fiksua aluepolitiikkaa.
Julkaistu Vihreä nainen -lehdessä