28.1.2023 Vasabladet
Antalet läkare som utbildas i Finland räcker inte till för att möta efterfrågan. Vi behöver snarast fler platser för att börja utbilda läkare. Ett alternativ är att inrätta en medicinsk fakultet. Vasa skulle vara väl lämpat för detta.
För närvarande är det svårt att rekrytera läkare även i städer där det är möjligt att studera medicin vid universitetet. Enligt Arbets- och näringsbyråernas yrkesbarometer råder det brist på allmänläkare i nästan hela landet. En åldrande befolkning kommer att öka behovet av tjänster ytterligare. Bristen på läkare måste tas på allvar.
Finland har också alla förutsättningar för att stärka innovationer som baserar sig på medicinsk forskning. Varför utbildar vi inte tillräckligt många människor för denna växande sektor, som lider brist på arbetskraft?
Trots att regeringen har ökat antalet platser på högskolorna med ett stort belopp har de nuvarande universiteten kunnat öppna mycket få nya platser inom det område där det råder mest uppenbar brist på arbetskraft, nämligen läkarutbildningen. För att utbildningen ska bli bra måste tillräckliga resurser avsättas för att den ska kunna genomföras på ett bra sätt. Läkarutbildningen är dyr, men den blir ännu dyrare om vi inte utbildar tillräckligt många.
Många ungdomar tvingas åka till grannländerna för att studera. Vi använder ständigt platser i grannländerna för att fylla vår brist på medicinsk utbildning. Enligt OECD:s statistik har Sverige och Danmark mer än 20 procent fler läkare än Finland.
Även om vi kunde utbilda 3 000 fler läkare skulle vi fortfarande ha proportionellt sett färre läkare än Sverige och Danmark.
Med en ny fakultet kan vi till exempel ta ett nytt grepp om bristen på psykiatriker. Eftersom upp till 70 procent av de psykiatriska specialisterna kommer att gå i pension under de kommande tio åren är det ett nationellt krav att öka den psykiatriska kompetensen och ta itu med den psykiska hälsokrisen.
Vasa erbjuder en bra ram för läkarutbildning på båda nationalspråken. Regionen har ett starkt nätverk av högre utbildningsinstitutioner och dynamiska tillväxtutsikter. Från Vasa kan man också bygga upp ett nytt slags utbildnings- och forskningssamarbete med Umeå universitet.
Förutom att öka antalet utbildningsplatser bör man utreda förutsättningarna för att inrätta en ny medicinsk fakultet i befolkningstillväxtcentra som Nyland.
Nu är det dags att ta tag i saken och allvarligt överväga om en ny medicinsk fakultet i Vasa kan möta vår kompetensbrist.
Lotta Alhonnoro (Grön), fullmäktigeledamot i Österbottens välfärdsområde, stadsfullmäktigeledamot i Vasa
Mari Holopainen (Grön), riksdagsledamot, medlem av ekonomiutskottet, Helsingfors