MeToo-kampanja nosti keskusteluun seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun ympäri maailmaa, myös Suomessa. Ilmiö itsessään ei ole uusi: seksuaalinen häirintä on ollut läsnä työpaikoilla, kouluissa, harrastuksissa ja esimerkiksi julkisilla paikoilla, mutta viimeistään kampanjan myötä on käynyt selväksi kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.
Oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja ihmisarvoiseen kohteluun on kirjattu YK:n ihmisoikeusjulistuksen. Suomessa tasa-arvolaki puuttuu syrjintään ja edistää tasa-arvoa. Oikeudet eivät kuitenkaan muutu teoiksi ja julistukset toimintakulttuuriksi ilman aktiivista tekemistä, toimintaohjeita ja –malleja.
Nyt ilmi tulleet tapaukset paljastavat karulla tavalla, ettei ahdisteluun ole kyetty erilaisista julistuksista huolimatta riittävällä tavalla puuttumaan. Vaasankin kouluissa on tehty tasa-arvo selvityksiä ja suunnitelmia, mutta toimet eivät ole olleet riittäviä: vaasalaiset nuoret ovat kertoneet koulussa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Suomessa kootut tilastot vahvistavat karun tilanteen: lähes jokainen suomalainen nainen kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää, ja 8.– 9.-luokkalaisista tytöistä 30 prosenttia ja pojista 12 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana (kouluterveyskysely 2017).
Vaasan kaupungin tulee kulkea muutoksen etunenässä ja luoda yhdessä oppilaitosten, koulujen ja yhteistyökumppaniensa kanssa mallit joiden avulla seksuaalinen häirintä kyetään tehokkaammin tunnistamaan ja häirintään puuttumaan niin koulussa kuin kaupungin työpaikoillakin.
Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa lapsille on jo varhaisessa vaiheessa opetettava ja kerrottava oman kehon koskemattomuudesta. Häirintää tulee ennakoivasti vähentää myös tunnetaitojen opetuksella. Turvataitokasvatuksen (THL: malli) avulla lapset ja nuoret oppivat taitoja, joilla he voivat välttyä joutumasta paitsi houkuttelun, ahdistelun ja seksuaalisen hyväksikäytön tilanteisiin, myös kiusaamisen, alistamisen tai väkivallan tilanteisiin, tai niihin joutuessaan osaavat suojella itseään ja puolustaa rajojaan.
Lisäksi kaupungin avustuksia erilaisille järjestöille ja hankkeille jaettaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka ne huomioivat yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toiminnassaan.
Seksuaalista häirintää ei tule sallia missään oloissa.
Lotta Alhonnoro
Kaupunginvaltuutettu, Vihreät